GÜVENLİK ALANINDA YENİ BİR KURUM: ÖZEL GÜVENLİKÇİLERİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ, EMPATİK EĞİLİM VE İLETİŞİM BECERİLERİ - Ruhi YİĞİT; M. Engin DENİZ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, özel güvenlik görevlilerinin kişilik özellikleri, empatik eğilim ve iletişim becerilerinin eğitim düzeyi ve görev şekli değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi saptamaktır. Araştırma verileri Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi, Empatik Eğilim Ölçeği ve İletişim Becerileri Envanteri kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma genel tarama modeline uygun olarak desenlenmiştir. Araştırmaya katılan 242 özel güvenlik görevlisinin 216’sı (%89.3) erkek ve 26’sı ise (%10.7) kadındır. Örneklemi oluşturan özel güvenlik görevlilerinin %55.8’i 20-30, %39.7’si 30-40, %3.3’ü 40–50 ve %1.2’si ise 50 yaş ve üzeri aralığında yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre özel güvenlik görevlilerinin kişilik özellikleri, empatik eğilimleri ve iletişim becerilerinin eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Görev şekli değişkenine göre kişilik özelliklerinden yumuşak başlılık ve sorumluluk alt boyutları ile iletişim becerileri alt boyutlarında anlamlı düzeyde farklılaşma gözlenirken empatik eğilimlerinde anlamlı düzeyde farklılaşma saptanmamıştır.