EUs påvirkning på ikke-medlemmers autonomi: Norges og Storbritannias handlingsrom innenfor klima og energi - Merethe Dotterud Leiren; Fay Farstad (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
EUs grønne giv kan ha omfattende konsekvenser også for land som ikke er medlemmer, men som er tilknyttet EU. Mens Norge møter klimakrisen med å samarbeide tettere med EU, har Storbritannia trukket seg ut av viktige avtaler. Vi benytter kvalitativ metode for å undersøke hvordan relasjonene mellom EU og disse landene har påvirket landenes handlingsrom innenfor klima- og energipolitikk. Funnene våre gir kun delvis støtte til antakelsen om at jo mer omfattende og juridisk bindende en avtale mellom EU og et land er, jo mer mister dette landet autonomi eller aksepterer begrensninger. Det er mer komplekst enn som så, og det varierer for ulike kategorier av handlingsrom. Mens Storbritannia har økt mulighetene for å lage sine egne regelverk, er dette handlingsrommet langt mindre enn den britiske regjeringen ønsker å framstille det som, og ikke uten kostnader. Samtidig viser sammenligningen med Norge at det kan ligge mye autonomi i å binde seg til et overnasjonalt regelverk. Studien viser hvordan det kan være både utfordrende og givende for ikke-medlemmer å samarbeide med EU.