Tvrdi grad (castrum) Ključ - Krešimir Regan (Studia Lexicographica)
U radu se na temelju arhivskih i terenskih istraživanja prikazuju ostatci tvrdoga grada (castruma) Ključa u istočnoj Hercegovini. Riječ je srednjovjekovnoj utvrdi, tragovi, topografski položaj i povijesni razvitak koje se, u skladu s recentnim istraživanjima, reinterpretiraju te daju na uvid znanstvenoj javnosti. Poput brojnih drugih srednjovjekovnih utvrđenja, niti za Ključ nemamo podatke o vremenu njegova postanka ili graditeljima. No, na povijesnoj važnosti ovo srednjovjekovno utvrđenje dobilo je tijekom prva tri desetljeća XV. st. kada je bilo sjedištem velikoga bosanskog vojvode Sandalja Hranića, a ne manji značaj imao je Ključ i u vrijeme njegova sinovca i nasljednika, hercega Stjepana Vukčića Kosače, koji je u ovom tvrdom gradu također često boravio. Iako su ga različiti autori spominjali u svojim radovima o povijesti Hercegovine, Kosačama i o drugim temama iz srednjovjekovne hercegovačke prošlosti, on je u njima bio znatno skromnije obrađen nego druge hercegovačke utvrde. Zbog toga je osnovni cilj ovoga rada analizom pisanih i slikovnih izvora te postojećih arhitektonskih ostataka pokušati rekonstruirati povijesni razvoj ove utvrde kroz postavljanje nekoliko istraživačkih pitanja. Prvo, tko su bili njegovi graditelji? Drugo, kakav je bio građevinski razvoj ove utvrde? Treće, kakva je bila njegova geostrateška uloga, osobito u vrijeme protuosmanskih ratova šezdesetih godina XV. st.? Te naposljetku, četvrto, kako je izgledala neposredna okolica tvrdoga grada Ključa na prostoru kojega se u izvorima spominju čak dva naselja?