تبیین عوامل مؤثر بر افزایش تمایل زنان روستایی نسبت به حفاظت از محیط‌زیست (مطالعه موردی: روستای حسن‌آباد خرم‌آباد) - حامد ایزدی; بهمن خسروی پور; آمنه سواری ممبنی (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
مسائل و مشکلات محیطزیست یکی از مهم‌ترین نگرانی و دل‌مشغولی‌های انسان هزارۀ سوم است. افزایش تمایل افراد در سطوح مختلف اجتماعی با اصول حفاظت از محیط‌زیست و ایجاد رغبت و انگیزههای داوطلبانه برای حفاظت از آن بسیار مهم است. زنان سهم قابل‌توجهی در حفاظت از محیط‌زیست و مدیریت منابع طبیعی دارند. هدف از این مطالعه بررسی عوامل مؤثر بر افزایش تمایل زنان روستایی نسبت به حفاظت از محیط‌زیست است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نحوه جمعآوری دادهها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش زنان روستای حسنآباد در شهرستان خرمآباد (180=N) است که بر اساس جدول گرجسی و مورگان حجم نمونه 118 نفر برآورد شد که با هدف افزایش دقت حجم نمونه تا 123 نفر ارتقا یافت. روش نمونهگیری تصادفی ساده بود. ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی صوری و محتوایی آن توسط اعضای هیئت‌علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان تأیید گردید و برای بررسی و تأیید پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج تجزیه‌وتحلیل مدل معادلات ساختاری نشان دادند، متغیرهای مسئولیتپذیری زیستمحیطی، آگاهیهای زیستمحیطی و پاداش متغیرهای مؤثر بر تمایل زنان به‌صورت مثبت و مستقیم میباشند و این متغیرها درنهایت توانستند 80 درصد از تغییرات متغیر تمایل زنان روستایی به حفاظت از محیط‌زیست را پیشبینی کنند.