Особливості метаболічної кардіопротекції антрациклінової кардіоміопатії в дітей із гострою лейкемією - T.V. Shatynska; О.Б. Синоверська; Z.V. Vovk; T.G. Berezna; I.V. Shlimkevych (Сучасна педіатрія: Україна)
Протокольна хіміотерапія (ПХТ) гострої лейкемії (ГЛ) у дітей передбачає застосування кардіотоксичних препаратів, зокрема, антрациклінових антибіотиків. Патоморфологічні ураження серця в таких пацієнтів можуть формувати серцеву недостатність (СН). Сучасні теорії патогенезу антрациклінової кардіоміопатії в дітей висвітлюють лише окремі аспекти її розвитку, що потребує вивчення патогенетичних ланок, ранніх клініко-діагностичних маркерів та їхньої ефективної корекції.