Arnavutluk Kralı Zog’un Türkiye’ye Sığınmasının Türk Basınına Yansıması - Halil ÖZCAN (Gazi Akademik Bakış)
Arnavutlar, nüfusun çoğunluğunun Müslüman olması sebebiyle Türklerle birlikte Osmanlı Devleti’ni beş asır yöneten millet olma özelliğine sahiptir. Türkiye, kurtuluş ve kuruluşta Atatürk’ün liderliğinde tam bağımsız bir politika izlerken aynı dönemde Atatürk gibi bir liderden yoksun olan Arnavutluk, İtalya’ya tavizler vererek Cumhuriyetten Krallığa geçti. İtalya’nın etkisiyle Balkan Paktına dâhil olamayan Arnavutluk, bu ülkenin işgaliyle karşı karşıya kaldı. Kral, iki günlük oğlu ve lohusa eşiyle tacını ve tahtını terk ederek önce Yunanistan’a sonra da Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı. Devrik Kralın iki aylık (03 Mayıs-01 Temmuz 1939) zoraki misafirliğinin Türk basını temelinde (Dışişleri Bakanlığı Türk Diplomatik Arşivi ile Devlet Arşivleri Cumhuriyet Arşivinde belge bulunamadığı için) ilk defa bir akademik çalışmada incelenmesi, bu makalenin özgünlüğünü oluşturmaktadır. Arnavutluk’un işgalinin Türk basınına ve Türk dış politikasına yansıması, ayrı bir bilimsel çalışma konusu yapıldığı için bu çalışma, Kral Zog’un Türkiye’ye sığınmasıyla sınırlandırılmıştır.