GENERALIZED ASYMMETRIC POWER ARCH MODELING OF NATIONAL STOCK MARKET RETURNS - Mert URAL (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Uygulamalı çalışmalar finansal varlık getirilerinin şişman kuyruk (leptokurtosis) özelliği sergilediklerini ve genellikle oynaklık kümelenmesi ve asimetrik yapı ile nitelendirildiklerini göstermiştir. Bu çalışmada, sekiz ülkenin ulusal borsa endeks getirilerinde (Nasdaq100, DAX, Nikkei225, Strait Times, MerVal, IPC, Shanghai Composite and ISE100) farklı hata dağılımlarına bağlı olarak oynaklık yapılarını belirlemek üzere Ding, Granger and Engle (1993) tarafından ileri sürülen Genelleştirilmiş Asimetrik Üslü ARCH (APGARCH) modelinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Çalışmanın bulguları, piyasalarda yaşanan gelişmelere karşı asimetrik etkilerin varlığında, finansal zaman serilerindeki çarpıklık ve basıklık özelliklerini birlikte ele alan çarpık Student-t dağılımlı APGARCH(1,1) modelinin tercih edilmesi gerektiği yönündedir.