СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ В ДИЗАЙНІ ЖИТЛОВИХ ІНТЕР’ЄРІВ - Ihor Burchak; Viacheslav Shmelov (теорія та практика дизайну)
У даній роботі досліджено і обґрунтовано вплив різноманітних критеріїв на формування дизайну інтер’єрів. Виявлено в процесі оцінки найбільш вагомі чинники, які замовники та проектанти бачать найважливішими у процесі творення дизайну інтер’єру та мають найбільший вплив у процесі проектування. Проаналізовано тенденції розвитку дизайну інтер’єру з появою у побуті нових матеріалів та новітніх технологій, які застосовуються у будівництві та виготовленні меблів та інших високотехнологічних речей широкого вжитку. Навіть в планувальному рішенні інтер’єру, проектанти та дизайнери тепер намагаються врахувати особливості і потреби людей, які довший час не покидають житлових зон під час епідемій і зміни їх відповідної поведінки. На майбутнє стає також завдання облаштування найкращим чином об’ємів в житлових та офісних приміщеннях для безпеки під час бойових дій та бомбардувань. Все це реалії сьогодення, які накладають свій вплив на проектування дизайну житлових та виробничих приміщень. Виявлено, що проаналізовані у статті дослідження різноманітних компонентів при розробці сучасного інтер’єру та їхнього впливу на бажані результати надає можливість виділити чотири найбільш вагомі складові для успішного проектування. Такі складові, які можливо будуть визначати подальший напрямок і розвиток дизайну інтер’єру, а саме: 1. Принципи екологічності і озеленення інтер’єру. 2. Тенденції в колористиці інтер’єру. 3. Комфортність, як пріоритет функціональності в інтер’єрі. 4. Тенденції щодо образності і пошуку індивідуальності інтер’єру, що розкриває характер власника. Сучасні тенденції, полягають в тому, щоб зробити житло недорогим, але функціональним і індивідуальним по дизайну та надати можливості найбільш ефективно використати весь простір для покращення функціональності та трансформації комфортних зон приміщення. Тому власники часто самостійно долучаються до декорування власного житла і проектанту треба гнучко реагувати на такі забаганки.