ВИНЕР ЦАЈТУНГ О ДУБИЧКОМ РАТУ - Стојанка Лужија (Srpski Istorijski Časopis)
Дубичком рату, као једној од етапа великог сукоба Хабзбуршке монархије и Османског царства (1788–1791), у досадашњој историографији није посвећена заслужена пажња. При истраживању догађаја из наведених ратних година штампа углавном није кориштена као историјски извор. Због тога смо се одлучили да у овом раду анализирамо ратне извјештаје листа Винер Цајтунг. Циљ рада је да поред детаљног приказа битака и спорадичних ратних дејстава, нарочито око градова Дубице, Новог и Градишке (Бербира), дамо увид у живот локалног становништва у немирном пограничју.