Ortaokul Öğrencilerinin İnternette Buldukları Bilgilere Yönelik Farkındalıklarının Belirlenmesi - Agah Tuğrul Korucu; Ahmet Naci Çoklar; Mustafa Mücahit Gündoğdu; Abdullah Tarik Gençtürk (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Günümüzün önemli bilgi kaynağı konumunda olaninternet, öğrenciler için bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Buaçıdan öğrencilerin bilinçli bir şekilde internet kullanımı yani internettebulunan bilginin farkındalığı önem taşımaktadır. Bu kapsamda ortaokulöğrencilerinin internette buldukları bilgilerin farkındalıklarıaraştırılmıştır. 200 ortaokul öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilenaraştırmada, araştırmacılar tarafından geliştirilen 33 maddelik anketkullanılmıştır. Araştırma sonucunda ise öğrencilerin internette bulduklarıbilgilerin kısmen farkında oldukları, bunun yerine daha çok ödevi bitirme telaşındaoldukları, bilginin güvenirliği ve doğruluğu ile bilginin kontrolü ve kullanımıaçısından farklı konulara önem verdikleri ve stratejiler izlediklerigörülmüştür. Ayrıca internetteki bilgiye yönelik farkındalıkları cinsiyet veevlerinde internet bulunmasına göre farklılaşmazken, internette ortalamageçirilen süreye göre değişmektedir. Bu değişimde 60 dakika ve üzerindeortalama ile internette süre geçirenlerin daha az farkındalığa sahip olmasışeklinde olmuştur.