Control extern i democràcia - Miguel Salazar Canalda (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
El control de l’Administració pública per part d’entitats especialitzades vinculades al poder legislatiu és una pràctica necessària dels estats per mantenir una bona salut democràtica. A Catalunya, els òrgans de control extern tenen un llarg passat i també amplis períodes d’interrupció, que coincideixen amb aquells en què la pèrdua de l’autogovern fou una realitat. La Sindicatura de Comptes de Catalunya gaudeix de plena autonomia organitzativa, funcional i pressupostària, d’acord amb les lleis, per exercir les seves funcions davant de les entitats fiscalitzades, del Parlament i de la població en general, i cal evitar les limitacions a la seva independència que es puguin generar. Aquesta autonomia s’ha d’exercir d’acord amb l’ordenament jurídic vigent, aplicant un codi ètic que marqui la conducta del conjunt dels membres que formen l’entitat i d’acord amb normes d’auditoria homologables i transparents i, en definitiva, entendre que no és un privilegi sinó un repte per complir les seves obligacions institucionals.