Wybrane aspekty jakości życia pacjentów hemodializowanych - Agnieszka Piernikowska (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu)
Wstęp. Terapia nerkozastępcza realizowana w ramach dializoterapii wśród pacjentów umożliwia zastąpienie pracy ich niewydolnych nerek. Jednak z uwagi na obciążający charakter tej metody leczenia wpływa ona istotnie na modyfikację jakości życia pacjentów.