АНЕКС 4 - КОНСОЦИЈАЦИЈСКИ ИЛИ ВЕЋИНСКО-ДЕМОКРАТСКИ УСТАВ - Александар Савановић (Српска правна мисао)
У овом тексту желимо да укажемо да се на постдејтонској поли- тичкој сцени Босне и Херцеговине формулација „дух“ Дејтона користи, и користила се, чисто идеолошки, као средство да се консоцијацијска природа БиХ третира као „слово“ Устава, a да je стварни „дух“ Устава већинско-демократски. Компаративном ана- лизом модела консоцијације и уставног уређења БиХ желимо да покажемо да je такав приступ погрешан, те да, заправо, нема стварне разлике између „слова“ и „духа“ Дејтона. Када се текст Анекса 4 жели коректно читати, он несумњиво, како словом, тако и духом, има консоцијацијску природу.