Передумови для розробки концепції застосування фізкультурно-оздоровчої технології для школярів із порушенням зору в процесі адаптивного фізичного виховання - Вozhena Bukhovets; Valentina Todorova; Natalia Shchekotylina (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві)
Актуальність теми дослідження. Наявність вимушеного зниження рухової активності школярів із порушенням зору, що призводить до низьких показників фізичної підготовленості в порівнянні з їхніми відносно здоровими однолітками, зумовлює формування координаційних порушень, які можуть мати стійкий характер і суттєво обмежувати їхні рухові можливості. Мета дослідження – розкрити передумови розробки концепції застосування фізкультурно-оздоровчої технології для школярів 12 років із порушенням зору в процесі адаптивного фізичного виховання. Методи дослідження. У науковому досліджені взяли участь 23 школярі 12 років, із яких 13 були з порушеннями зору та 10 відносно здорових. Керуючись етичними принципами, на основі інформованої згоди провели педагогічне дослідження. Застосовано такі методи: теоретичні (аналіз наукової й методичної літератури, теоретичний аналіз та узагальнення, системний аналіз); педагогічне дослідження (експеримент і тестування показників фізичної підготовленості) – для визначення рівня фізичної підготовленості використовували стандартні тести; математична статистична обробка даних. Результати роботи та ключові висновки. Вивчення результатів, отриманих у групі 12-річних відносно здорових школярів засвідчило, що серед дітей було більше таких, хто виконував тест на швидкість і спритність на достатньому рівні та вище. За показниками витривалості всі досліджувані виконували піднімання тулуба на достатньому рівні, а стрибки на скакалці – частіше більш на задовільному рівні, ніж їхні однолітки з порушенням зору. Науковці стверджують, що покращити рівень фізичної підготовленості школярів із порушенням зору в закладах середньої освіти можна в процесі занять адаптивним фізичним вихованням. Однак наявні програми не адаптовані під сучасні реалії організації освітнього процесу та не включають новітні підходи й методики. Усе вищезазначене зумовлює актуальність розробки концепції застосування фізкультурно-оздоровчої технології для школярів із порушенням зору в процесі адаптивного фізичного виховання, що і є перспективою подальшого наукового дослідження.