Teremtett világok – teista modális realizmus - Zsófia Katalin Ádám (Elpis)
Az úgynevezett anzelmi teizmus istenfogalma megköveteli, hogy a világ melyben élünk, a lehetséges világok legjobbika legyen, hétköznapi meggyőződéseink azonban mást sugallnak, világunkban ugyanis jelen van a rossz. A kortárs angolszász filozófia teista képviselői különböző teodíceákban fejtik ki érveiket, melyek azonban nem nyújtanak elégséges magyarázatot a rossz minden típusára. Dolgoztomban amellett fogok érvelni, hogy a teisták számára az egyetlen célravezető megoldás a genuin modális realizmus melletti elköteleződés. Amennyiben aktuális világunk csupán egyike a végtelen számú reálisan létező univerzumoknak, nem kell többé tudni elszámolni a teistáknak azzal, miért nem a lehető legjobb. Korántsem egyértelmű azonban, hogy a genuin realizmus a teizmussal kompatibilis elmélet. Emellett problémát jelent az is, hogy a modális realizmus elfogadása morálisan felelőssé teszi az Istent olyan világok létezéséért, melyekben a rossz van túlsúlyban, vagy melyek abszolút rosszak. Dolgozatomban ezen ellenvetésekre is választ adok.