Ortaöğretim Kurumu Tercihinde Öğrencilerle İlgili Faktörlerin Etkisi - Gönül Cengiz; Osman Titrek; Özcan E. Akgün (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada öğrencilerin orta öğretim kurumu tercihlerinde etkili olan bireysel faktörlerden okul türüne göre etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Adapazarı’nda 21 ortaöğretim kurumundaki 9. sınıf öğrencilerinden 523 kişi ile anket çalışması yapılmış, elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Okul türüne göre demografik farklılıkları belirlemek için iki değişkenli Kay-Kare testi kullanılmıştır. Okul tercihine etki eden öğrencilerle ilgili faktörlerle ilgili verilerin analizinde Kruskal Wallis analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda okul tercihinde tüm okul türlerine göre benzer faktörlerin etkisi olduğu, en etkili faktörlerin kendilerinin ve ailelerinin istek ve beklentileri ile sahip olmak istedikleri meslek olduğu saptanmıştır