Про об’єктивну необхідність посилення кримінальної відповідальності за одержання неправомірної вигоди в умовах воєнного стану в Україні - O. A. Pushkar (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У даній науковій статті здійснено кримінально-правовий аналіз об’єктивної сторони злочину, пов’язаного з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в умовах воєнного стану в Україні, а також доведена необхідність посилення кримінальної відповідальності за вчинення зазначеного кримінального правопорушення з урахуванням відсутності у сьогоденні у чинному Кримінальному кодексі (КК) такої кваліфікуючої ознаки. Зокрема, встановлено, що у 2022 році на законодавчому рівні цілком обґрунтовано вказаний Кодекс був доповнений особливою кваліфікуючою ознакою «вчинення діяння в умовах воєнного або надзвичайного стану», яке, проте, не стосувалось кримінального правопорушення, за яке передбачена кримінальна відповідальність у статті 368 КК «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою». Доведено у зв’язку з цим, що зазначена правова прогалина детермінує в умовах воєнного стану розвиток негативних суспільно небезпечних тенденцій і явищ, які, у свою чергу, не тільки підвищують рівень кримінальної активності службових осіб, але й створюють потенційні та реальні загрози посягань на об’єкти національної безпеки України. Крім цього, звернута увага на той факт, що через існуючі детермінанти, які мають пряме відношення до причинно-наслідкового зв’язку в правопорушенні, пов’язаному з одержанням неправомірної вигоди, об’єктивно обумовленою є необхідність підвищення ефективності процесуальної діяльності слідчих і прокурорів та використання у зв’язку з цим всіх доступних доказів і методів розслідування, що визначені у чинному законодавстві.