«WORDWALL» ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ІСТОРИЧНИХ ПОНЯТЬ У ШКОЛЯРІВ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Юрій Косенко; Олена Король; Оксана Боряк; Анна Чобанян (Інформаційні технології і засоби навчання)
У статті обґрунтовано актуальність формування історичних понять у школярів з інтелектуальними порушеннями, проаналізовано наукові джерела в контексті застосування інформаційно-комп’ютерних технологій в спеціальній освіті, висвітлено найважливіші проблеми використання дистанційного формату освіти дітей із порушеннями інтелектуального розвитку. Наголошено на складності опанування такими дітьми алгоритмів роботи з цифровими технологіями, необхідності допомоги батькам і близьким цих дітей під час дистанційного навчання з використанням інтернет-технологій, потребі професійного росту корекційних педагогів та додаткових консультувань батьків, близьких і учнів з інтелектуальними порушеннями. Висвітлено можливості інтерактивного навчального застосунку «Wordwall» у розробленні дидактичних ігор і завдань для учнів з інтелектуальними порушеннями, описано функції цього ресурсу, що дозволяють учителю швидко варіювати вправи, їх видозмінювати (ускладнювати чи спрощувати) залежно від пізнавальних можливостей дітей зазначеної категорії, коригувати розроблені колегами завдання залежно від теми, дидактичних завдань і змістового наповнення уроків чи стилю викладання. Описано інструментарій застосунку «Wordwall», який дозволяє індивідуалізовувати завдання через зміну графіки, шрифту, звуків тощо. Наведено приклади шаблонів тих типів завдань, які є посильним для виконання учнями з інтелектуальними порушеннями та сприяють формуванню історичних понять у цих дітей («Відповідники», «Вікторина», «Анаграма», «Флеш-картки», «Доповніть речення», «Знайдіть відповідність», «Сортування за групами», «Випадкове колесо» та інші). Підкреслено важливість інтерактивного навчального застосунку «Wordwall» у розвитку когнітивних і мовленнєвих навичок, покращенні пам’яті та уваги, підвищенні мотивації до вивчення історії України та збагаченні активного словникового запасу в дітей з інтелектуальними порушеннями. Наголошено на позитивній оцінці застосунку «Wordwall» вчителями історії спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей з порушеннями інтелекту.