Abîdînî & Efşârî, Âyîn-i Kalenderî - Erdem Sevimli (Edeb Erkan)
Yayın değerlendirmesini yaptığımız çalışma, İranlı araştırmacısı, Mehrân Efşârî ve Hocası, Fars dil ve edebiyat âlimi Dr. Seyyid Ebu Talîb Mîr Abîdînî tarafından yazılmış bir araştırmadır. Yazarlar, Kalenderîlik ile ilgili bütün inanç, töre ve akideleri içeren dört temel risaleyi, yani “Kalendername”yi detaylı ele almış ve analiz etmiştir. Bu risaleler, “Âyîn-i Kalenderî” başlığıyla 1374 yılında Fararavn Yayınları tarafından kitap olarak yayımlanmıştır. Dördüncü risale, mensur bir dibace dışında manzumdur. Kitabın girişinde Kalenderî tarihi ve edebiyatı ile Fars şairlerinin şiirlerindeki geniş Kalenderîlik terimleri açıklanmıştır. Ayrıca tüm Kalenderî guruplarını da kısa pasajlar eşliğinde ifade etmiştir. Özellikle Baba Tahir başta olmak üzere Selman-ı Farisi’ye kadar önemli Kalenderî dervişlerin de biyografik temelleri ile açıklanmıştır. Söz konusu dört risale, Kalenderîlik ile ilgili bütün nitelikleri derli toplu hâlde sunduğu için kitap, bir Kalenderîlik külliyatı hükmündedir.