L'adquisició de competències narratives i audiovisuals mitjançant el llibre il·lustrat, la tira còmica i el cinema d'animació Acquiring Narrative and Audiovisual Competences through the Use of Storybooks, Comic Strips and Animated Films La adquisición de competencias narrativas y audiovisuales mediante el libre ilustrado, la tira cómica y el cine de animación - Teresa Duran i Armengol; Jaume Duran (Temps d'Educació)
El propòsit d’aquest estudi té un doble objectiu: d’una banda, des del punt de vista històric, assenyalar la confluència existent, a cavall dels segles XIX i XX, d’un magma comú de pràctiques del dibuix que permeteren l’eclosió de certes arts narratives com el llibre il·lustrat, la tira còmica i el cinema d’animació, materials que cent anys després de la seva gènesi encara no han trobat el seu lloc en l’ensenyament i, de l’altra, des del punt de vista educatiu, aportar instruments de reflexió per a l’adquisició de millors competències narratives i audiovisuals a partir d’aquests materials. _____________________________________________ Le but de cette étude est double : d’une part, du point de vue historique, signaler la confluence existant, à cheval sur les XIXe et XXe siècles, dans un magma commun de pratiques du dessin qui permettent l’éclosion de certains arts narratifs tels que le livre illustré, la bande dessinée ou le cinéma d’animation – trois matériels qui, cent ans après leur naissance, n’ont pas encore pas trouvé leur place dans l’enseignement – et, de l’autre, du point de vue éducatif, apporter les instruments de réflexion pour l’acquisition de meilleures compétences narratives et audiovisuelles à partir de ces matériels. This study has two aims. From a historical viewpoint, it explores the confluence of a wide range of drawing practices at the end of the nineteenth century and the beginning of the twentieth, which led to a blossoming of narrative arts such as the storybook, the comic strip and the animated movie. Now, a hundred years since their inception, these genres have still not found their place in the syllabus. From an educational viewpoint, the article offers tools for considering the acquisition of better narrative and audiovisual competences based on the use of these genres. El propósito de este artículo tiene un doble objetivo: por un lado, desde el punto de vista histórica, indicar la confluencia existente, a caballo de los siglos XIX y XX, de un magma común de prácticas del dibujo que permitieron la eclosión de ciertas artes narrativas, como el libro ilustrado, la tira cómica y el cine de animación, materiales que cien años después de su génesis todavía no han encontrado su lugar en la educación, y por otro lado, desde el punto de vista educativo, aportar instrumentos de reflexión para la adquisición de mejores competencias narrativas y audiovisuales a partir de estos materiales.