Модель концепту ситуації як основа зіставлення семантики лексики - Oleh Demenchuk (Психолінгвістика)
У розвідці схарактеризовано модель концепту ситуації– репрезентацію, яка становить основу порівняння(tertium comparationis) у зіставленні семантики лексики споріднених та неспоріднених мов. Доцільність використання моделі концепту ситуації як основи зіставлення узгоджено з положенням про універсальність та унікальність мовної концептуалізації ситуації. З цього погляду зміст наповнення семантики мовної одиниці розглядається в аспекті діалектики співвідношення універсальності людської когніції та унікальності процесу концептуалізації. Модель концепту ситуації аналізується як пропозиціональна функція, в якій аргументи представляють результат осмислення об’єкта сприйняття, а предикат– когнітивне уявлення про сам акт цього осмислення. З цієї позиції модель концепту ситуації представляє зміст лексики як реалізацію відношень ключових учасників заданої ситуації. Концепт ситуації представлено у вигляді конфігурації семантичних мовних вимірів– характеристик плану змісту мовної одиниці, які кодують інформацію про певний аспект концептуалізації ситуації або її фрагмента. Релевантність моделі концепту ситуації як репрезентації багатовимірного семантичного простору верифіковано за результатами методики суб’єктивного шкалювання. З’ясовано, що семантика лексики зіставлюваних мов кодує та розподіляє інформацію між чотирма семантичними мовними вимірами: репрезентативним, сентенційним, реляційним та епідигматичним. Обстоюється ідея, що репрезентативний семантичний вимір кодує інформацію про пізнавальну цінність учасників ситуації, сентенційний– про набір та характер відношень учасників ситуації, реляційний– про ступінь позиційної активності або важливості учасників ситуації, епідигматичний– про механізми і стратегії розширення концепту ситуації. Для визначення змісту наповнення концепту ситуації та встановлення особливостей кодування і розподілу інформації в семантиці лексики застосовано спрямований асоціативний експеримент. В перспективі відтворення специфіки національно-мовної картини світу визначається доцільність подальших психолінгвістичних досліджень семантичних моделей лексики в когнітивно-функціональному та зіставному аспектах.