Sönümsüz gürültü transfer fonksiyonunun hesaplanması - Akın Oktav (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Mühendislik yapılarında gürültü iletimi yapısal yolla, havayoluyla veya ikisinin birleşimi şeklinde gerçekleşmektedir. Gürültü iletiminintanılanmasında deneysel metot kullanımı yaygındır. Deneysel çalışmalarda tercihedilen başlıca metot ise kaynak–iletim yolu–alıcı yaklaşımıdır. Gürültütransfer fonksiyonları bu metot ile ölçülmektedir. Yapısal yolla gürültüiletimi, bir binanın duvarındaki, bir köprünün tabliyesindeki veya bir aracıntabanındaki titreşimlerle oluşabilir. Verilen örneklerdeki yapısal titreşimlerinhiç birinin sönümlemeden azade olmadığı açıktır. Dolayısıyla, ölçülen gürültütransfer fonksiyonları sönümleme bilgisini de içermektedir. Bu çalışmada,gürültü transfer fonksiyonlarından sönümleme bilgisinin ayrıştırılması içinanalitik bir çözüm önerilmektedir. Sönümleme verisi ekseriyetle mevcutolmadığından, gürültünün modellenmesi ve azaltılmasına dönük bilgisayarbenzetimi çalışmalarında sönümsüz hesaplamalı modeller kullanılmaktadır.Hesaplamalı ve deneysel modellerin ikisinin de sönümsüz olması, yüksekilgileşim katsayılarına erişilmesine olanak sağlamaktadır.