Farklı Posterior Kompozit Rezinlerde Su Emilimi, Çözünürlük ve Mikrosertlik Değişimlerinin İncelenmesi - Çiğdem Atalayın; Gamze Karaçolak; Ayşegül Kaya (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı farklı posterior kompozitlerin su emilimi, çözünürlük ve mikrosertlik değerlerinin zaman içinde değişimlerini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmada beş farklı kompozit  (Ceram-X One Universal-Dentsply, G-aenial posterior-GC, Charisma Smart-Heraus Kulzer, X-tra fil-Voco ve Filtek Z550-3M ESPE) ve bir cam iyonomer siman (Ketac Molar Easymix-3M ESPE) kullanıldı. Materyallerin su emilimi ve suda çözünürlükleri ISO 4049 standartlarına göre incelendi. Materyallerin üç farklı zaman aralığında (başlangıç, 28 gün suda bekletme sonrası ve 90 gün desikatörde bekletme sonrası) mikrosertlik ölçümleri yapıldı. Verilerin istatistiksel analizi % 95 güven aralığında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Bonferroni testi ile gerçekleştirildi.Bulgular: Tüm kompozit materyaller ISO 4049 kriterlerine uygun olarak 40 µg/mm3’den daha az su emilimi gösterdi.  Bu kriterlere uymayan ve en yüksek su emilimi değeri Ketac Molar Easymix’de (78.44±5.14 µg/mm3) saptandı (p<0.05). Materyallerin tümü ISO 4049 kriterlerine uygun olarak 7.5 µg/mm3’den daha az çözünürlük gösterdi. Su emilimi, çözünürlük ve üç farklı zaman aralığındaki mikrosertlik değerleri arasındaki korelasyon incelendiğinde, materyallere göre farklılık olduğu belirlendi.  Sonuç: Çözünürlük, su emilimi ve mikrosertlik gibi temel mekanik özellikler klinisyenlerin materyal seçiminde etkili olsa da, materyallerin diğer fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin de dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.Anahtar kelimeler: bileşik rezinler, çözünürlük, mikrosertlik, su emilimi