Priselitveni servis v novi Babilon: kako vzdrževati javni prostor slovenščine - Marko Stabej (Slovenščina 2.0: Empirične, aplikativne in interdisciplinarne raziskave)
Slovenska jezikovna in narodna skupnost temelji na ideologiji avtohtonosti. Stereotipno miselno izenačevanje slovenske narodne, jezikovne in državljanske pripadnosti v slovenskem prostoru omejuje družbeno pripravljenost na sprejemanje in vključevanje tujih govorcev in govork slovenščine. Slovenija pa lahko ostane javni prostor slovenščine in vključujoča družba le tako, da začne bolj sistematično skrbeti tudi za znanje slovenščine tistih, ki se v skupnost naseljujejo na novo.