FeTeMM Öğrencilerinin Kişilik Özellikleri ve Kariyer Gelişim İhtiyaçları - Fidan Korkut Owen; Bahtiyar Eraslan Çapan (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu çalışmada, Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik (FeTeMM) alanlarında eğitim gören üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ve kariyer gelişim ihtiyaçları arasındaki ilişkilerini ortaya koymak amaçlamıştır. Bu amaçla veriler, 429 öğrenciden Sıfatlara Dayalı Kişilik Ölçeği ile Kariyer Gelişim İhtiyaçları Anketi aracılığı ile toplanmıştır. Analizler için çoklu regresyon ve aşamalı (stepwise) regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Bu grubun en fazla kariyer planlama (KP), en az kendini tanıma (KT) konusunda kariyer gelişim ihtiyacı olduğu görülmektedir. Regresyon analizleri sonuçları FeTeMM öğrencilerinin KT kariyer ihtiyacını dışadönüklük, duygusal denge, sorumluluk ve deneyimlere açıklık kişilik boyutları %24, iş ve eğitim olanaklarını keşife yönelik kariyer gelişim ihtiyacını sorumluluk, duygusal denge ve dışadönüklük kişilik boyutları %18 düzeyinde ve KP kariyer gelişim ihtiyacını ise sorumluluk, duygusal denge, uyumluluk ve dışadönüklük kişilik özelliklerinin %32 düzeyinde yordadığını göstermektedir. Araştırmanın sonunda bulgulara dayanarak bu gruptaki öğrenciler için kariyer psikolojik danışmanlığı adına neler yapılabileceğine ilişkin öneriler sunulmuştur.