KADRO VE BÜYÜK DOĞU DERGİLERİNİN CUMHURİYET SONRASI İNKILPLARI ÇERÇEVESİNDE MODERNLEŞMEYE BAKIŞ AÇILARI VE BASIN İLİŞKİLERİ - Fatma Nisan (Selçuk İletişim)
Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde 'inkılap' adı altında önemli modernleşme hareketleri gerçekleştirilmiştir. Modernleşme ilk olarak siyasi hayatta gerçekleşmiş daha sonraki aşamalarda ise, sosyal hayatın her alanına yayılmıştır. Genç Türkiye'deki bu gelişmeler, dönemin Türk basınında önemli bir yer işgal etmiştir. Basının bir kanadı inkılapları desteklerken diğer kanadı ise, değişime karşı muhalif bir tavır takınmıştır. Bu çalışmada, Cumhuriyet sonrasında tek parti döneminde farklı dönemlerde yayımlanmış olan Kadro ve Büyük Doğu dergilerinin modernleşme hareketine bakış açıları ve basın ilişkileri incelenmiştir. Bu çerçevede 'Büyük Doğu' dergisinin, 1943-1951, Kadro dergisinin ise, 1932-1935 yılları arasındaki sayıları taranmıştır. Bu dönemlerde yapılmış olan taramada modernleşmenin dergilerde nasıl kurgulandığı, işlendiği ve nasıl temsil edildiği betimsel çözümleme yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre; Büyük Doğu dergisi, inkılap hareketlerine karşı muhalif bir duruş sergilerken Kadro dergisi, inkılap hareketlerinin en büyük destekçisi olmuştur.