ВІДТВОРЮВАЛЬНІ ЯКОСТІ ТА РІВЕНЬ ЇХ ФЕНОТИПОВОЇ КОНСОЛІДАЦІЇ У СВИНОМАТОК РІЗНИХ ТИПІВ АДАПТАЦІЇ - О. М. Бордун; В. І. Халак; Б. В. Гутий; М. О. Ільченко; Б. С. Шаферівський (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті наведено результати досліджень показників тривалості життя, тривалості племінного використання, відтворювальних якостей та їх фенотипової консолідації у свиноматок різних типів адаптації. Дослідження проведено в умовах племінного репродуктора з розведення свиней великої білої породи Державного підприємства «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН», а також лабораторії тваринництва та кормовиробництва зазначеної наукової установи. Установлено, що тривалість життя свиноматок великої білої породи французької селекції становить 37,4±1,27 міс., тривалість племінного використання – 28,2±1,18 міс., індекс «рівень адаптації» дорівнює 9,10±0,256 бала. За багатоплідністю (11,6±0,11 гол.) та масою гнізда на час відлучення у віці 60 діб (186,3±2,19 кг) свиноматки підконтрольної популяції відповідають класу еліта. Достовірну різницю між свиноматками мінус-адаптивного типу (І піддослідна група) та плюс-адаптивного типу (ІІ піддослідна група) установлено за тривалістю життя (12,9 міс.; td=5,09), тривалістю племінного використання (13,7 міс.; td=7,56), кількістю одержаних опоросів (3,0 опороси; td=13,15), кількістю одержаних поросят усього (38,4 гол.; td=12,0), кількістю одержаних живих поросят усього (37,6 гол.; td=12,78), багатоплідністю (0,6 гол.; td=3,00), масою гнізда на час відлучення у віці 30 діб (4,4 кг; td=2,43), масою гнізда на час відлучення у віці 60 діб (13,0 кг; td=2,70), збереженістю поросят до відлучення у віці 30 діб (3,25%; td=3,06) та селекційним індексом відтворювальних якостей свиноматки (СІВЯС) (4,65 бала; td=3,22). За індексом «рівень адаптації» різниця між свиноматками піддослідних груп становить 3,29 бала (td=7,0). Максимальний показник збереженості поросят на час відлучення у віці 30 діб виявлено у тварин плюс-адаптивного типу. Він дорівнює 89,4±0,93%, що на 3,25% більше порівняно з тваринами мінус-адаптивного типу (td=3,06; Р<0,01). Дослідження показали, що коефіцієнти фенотипової консолідації основних кількісних ознак у свиноматок І і ІІ піддослідних груп коливаються у наступних межах: К1 – від –0,400 до +0,594, К2 – від –0,443 до +0,473.