ارزیابی سیستم مدیریت پسماند جامد شهری در کویته، پاکستان - Shafi Muhammad; Sanaullah Panezai; Asma Khan Kakar (جغرافیا و آینده پژوهی منطقه‌ای)
پیشینه: ارزیابی سیستم‌های مدیریت پسماند جامد شهری برای بهبود کیفیت خدمات دفع زباله در مناطق شهری بسیار مهم است اهداف: هدف اصلی این مطالعه، ارزیابی ظرفیت‌های عملیاتی و چالش‌های شرکت شهرداری کویته در مدیریت پسماند جامد شهری (MSW) است. روش‌شناسی: این مطالعه با استفاده از یک رویکرد ترکیبی، از طرح تحقیق مورد مطالعه موردی بهره برد. داده‌های اولیه از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با شش نفر از مطلعین کلیدی منتخب و داده‌های رسمی مربوط به خدمات مدیریت پسماند جمع‌آوری شد.  یافته‌ها نشان داد که ظرفیت جمع‌آوری زباله شرکت شهرداری کویته برای سال‌های 2021-2020 و 2022-2021 به ترتیب 256523 تن و 259350 تن بوده است. میانگین ظرفیت جمع‌آوری روزانه زباله در سال 2021-2020، 657.75 تن و در سال 2022-2021، 665.00 تن افزایش یافته است نتایج: یافته‌ها همچنین نشان داد که میزان زباله تولید شده در کویته حدود 1500 تن در روز تخمین زده می‌شود که تقریباً 50 درصد آن روزانه دفع می‌گردد. شرکت شهرداری کویته دارای 231 وسیله نقلیه برای مدیریت پسماند جامد است. از کل ظرفیت نیروی انسانی یعنی 2595 نفر، 1600 نفر به صورت دستمزد روزانه کار می‌کنند. شرکت شهرداری کویته به بودجه، ماشین‌آلات و وسایل نقلیه بیشتری نیاز دارد. یافته‌های این مطالعه نشان داد که شرکت شهرداری کویته به دلیل عدم ثبات و کافی نبودن بودجه، کمبود ماشین‌آلات و وسایل نقلیه و کمبود نیروی انسانی، به قابلیت عملیاتی بیشتری نیاز دارد. شرکت شهرداری کویته با موفقیت حدود نیمی (50 درصد) از کل زباله‌های تولید شده روزانه را دفع کرده است. نتیجه‌گیری: این مطالعه نیاز مبرم به افزایش قابلیت عملیاتی شرکت شهرداری کویته از طریق تخصیص بودجه، تجهیزات و ماشین‌آلات کافی و نیروی انسانی مناسب برای یک سیستم مدیریت پسماند جامد بهبود یافته و پایدار در کویته را پیشنهاد می‌کند.