Türk öğrencilerinin PISA 2003-2006-2009 dönemlerindeki okuma becerilerini yordayan sosyoekonomik ve kültürel değişkenlerin araştırılması - Deniz GÜLLEROĞLU H.; Safiye BİLİCAN DEMİR; Nükhet DEMİRTAŞLI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Okuma okuryazarlığı becerileri eğitim ortamlarında ve günlük yaşantıda sıklıkla kullanılan becerilerden biridir. Ailenin ekonomik, kültürel ve sosyal yapısı çocuğun akademik başarısını (öğrenme kapasitesini) etkiler. Bu araştırmanın amacı, 2003-2006 ve 2009 PISA uygulamaları için öğrencilerin okuma becerilerini en iyi yordayan sosyoekonomik ve kültürel düzey değişkenlerini belirlemektir. Bu amaçla Türk öğrencilere ait PISA verilerine (2003- 2006- 2009 uygulamaları) OECD’nin web sitesinden ulaşılmıştır. Yordayıcı değişkenler (anne ve babanın eğitim durumu, ailenin sosyoekonomik düzeyi, kültürel olanaklar ve evdeki eğitim kaynakları) indeks değerleri ile analize dahil edilmiştir. Verilerin analizinde adımsal çoklu regresyon analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları her üç PISA uygulaması için en iyi yordayıcı değişkenlerin sırasıyla evdeki eğitim kaynakları, anne ve babanın eğitim durumu ve kültürel olanaklar olduğunu göstermiştir. Araştırmanın bulguları ilgili literatürle desteklenerek tartışılmıştır.