ПОВРЕДА ПРАВА НА ФИЗИЧКИ ИНТЕГРИТЕТ НЕЗАКОНИТИМ ИЛИ НЕПРАВИЛНИМ РАДОМ ДРЖАВНИХ ОРГАНА - Раденко Јотановић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Права личности представљају неимовински дио грађанског права. У нашем праву права личности се изучавају у оквиру материје о објектима грађанског права. Разликовање између субјеката и објеката права личности се врши на начин да се субјектом права сматра личност човјека као цјелина, а објекат права су поједина својства (дијелови) од којих се састоји личност као цјелина. Немају сва права личности исти значај за своје титуларе, већ су нека од њих значајнија, а нека мањег значаја и зависна од ових првих. Она најзначајнија права из општег појма права личности имају заједнички назив „право на физички интегритет“. Правни однос између појединих права на физички интегритет и субјеката права личности може се сагледати са аспекта односа према држави,односа према другим субјектима и односа према самом себи. Један од случајева у којима може доћи до повреде права на физички интегритет јесте и незаконити или неправилни рад државних органа.