ZE SPUŚCIZNY PROFESORA CEZAREGO KUNDEREWICZA. POPULARYZATOR NAUKI - Anna Pikulska-Radomska; Dagmara Skrzywanek-Jaworska (Zeszyty Prawnicze)
Dzięki uprzejmości s. Teresy Kunderewicz CR do Katedry Prawa Rzymskiego Uniwersytetu Łódzkiego trafiła część spuścizny Profesora Cezarego Kunderewicza (1912-1990). Profesor był kierownikiem Katedry Prawa Rzymskiego Uniwersytetu Łódzkiego od 1961 r. do odejścia na emeryturę w roku 1982. Dotychczasowe publikacje na temat tego znakomitego polskiego papirologa, znawcy praw klinowych, historyka antyku i romanisty prawniczego koncentrowały się przede wszystkim na zaprezentowaniu Jego dorobku oraz osiągnięć naukowych. Niniejsze opracowanie przedstawia Profesora jako uczonego obdarzonego talentem do popularyzowania nauki. To niezwykłe, że w niesprzyjających okolicznościach, niejako wbrew przeciwnościom losu, Profesorowi udawało się tworzyć tak mądrze i lekko napisane, niebanalne i unikatowe w swym temacie prace popularnonaukowe. Ponieważ są one dziś praktycznie niedostępne, artykuł przedstawia je nieco bliżej.