ARİSTOTELES VE NIETZSCHE’DE TRAJEDİNİN İŞLEVİ - Musa Duman (Felsefe Dünyası)
Bu makalede, Aristoteles ve Nietzsche’nin trajedinin işlevine yönelikgörüşlerini karşılaştırıp, farklılıklara işaret ediyoruz. Bazı önemli metinlereyakından bakmak suretiyle, Aristoteles’in trajedi analizini ve bu analizinAristoteles’in genel konumu içerisindeki imalarını inceliyoruz. Sonrasında buanalizin hayati noktalarını Nietzsche’nin trajik mitos ve müziğe dayalı yeni birkültür, eski yunan modelinden esinlenen bir kültür inşa etme projesi ile bağlatılandırıyoruz.Bu bağlamda, Dionysoscu dünya-görüşü, trajik içgörü, güç iradesi,mitos, katharsis, mimesis, logos ve pathos gibi kavramları soruşturuyoruz.