Değişen Gündem ve Türkiye: 2009 YılıMedya Gündemi Üzerine Bir İnceleme - Mustafa Yılmaz; Aynur Köse (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Enformasyonun haber formatındaki üretimi ve dağıtımıişlevini yerine getiren medya, kamusal alandaki tartışmaların en önemli belirleyicisi ve taşıyıcısıolarak kilit bir rol üstlenmektedir. Buna bağlıolarak haber medyasında öne çıkan konular ve bu konuların haberleştirilmesinde kullanılan dilsel pratikler genişbir inceleme alanıolarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada ise medya gündeminin çok sık değiştiği ya da değiştirildiği yönündeki tartışmaların hız kazandığıbir yıl olarak 2009 yılında, yaygın medyanın değişmez konu başlıkları, bu konulardan oluşanmedya gündemini kimin belirlediği, nasıl şekillendirdiği, gündemin değişim sıklığıve hızı, haber sunumunda öne çıkan çerçeveler gibi sorulara yanıtlar aranmıştır. Bu çerçevede 1 Ocak-31 Aralık 2009 tarihleri arasında yaygın medyaya mensup Akşam, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Taraf, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinin manşet ve sürmanşetleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda 2009 yılında en fazla gündemde kalan konuların Ergenekon davasına ilişkin gelişmeler ve Kürt açılımıtartışmalarıolduğu saptanmıştır. Bu konularıilk defa manşetlerine taşıyan ve uzun süre gündemde kalmasınısağlayan gazeteler ise Zaman, Taraf ve Radikal’dir. Çalışmanın ortaya çıkardığıtemel bulgu, gazetelerin ateşleyici olayların dışında kalan zamanlarda kendi yayın politikalarıve ideolojik duruşlarıile gündemlerini belirledikleri şeklindedir. Nitekim haberde ideolojik kutuplaşmaya göre kendi düşüncelerini destekleyecek sözcükleri seçme, cümleleri kurma ve sunma davranışıCumhuriyet, Zaman ve Yeni Şafak gazetelerinde yoğun olarak görülmektedir.