Starotestamentalne „zaświaty” jako mundus inversus - Paweł Paszko (Polonia Sacra)
Poglądy starożytnych na temat życia pozagrobowego mogą być poddawane wielorakim interpretacjom. Niniejszy artykuł prezentuje wyobrażenia o „zaświatach” obecne w Starym Testamencie na tle uniwersalnej koncepcji, zwanej mundus inversus, czyli „świat na opak”. Idea ta nie tylko dobrze nadaje się do ukazania w szerszej perspektywie kulturowej poszczególnych fragmentów biblijnych, ale dzięki swej powszechności i interdyscyplinarnemu charakterowi może stanowić punkt wyjścia w poszukiwaniu nowych kierunków interpretacji biblijnej. Życie pozagrobowe powszechnie jawi się człowiekowi jako „świat odwrócony do góry nogami”.