РИТМ І МЕТР В КОМПОЗИЦІЇ КІНО- ТА ПРИРОДНОГО КАДРІВ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА РЕКРЕАЦІЙНИХ ЗОН - Olena Troshkina (теорія та практика дизайну)
У статті на основі кінематографічного методу побудови кіно- та природного кадрів розглядаються важливі засоби композиції ‒ метр і ритм. Підтверджується правомірність такого підходу як для дослідження архітектурного середовища міста, так і його рекреаційних зон, будь яких протяжних просторів. Відзначено, що у кіномистецтві візуальний ритм може бути створений як статичними об’єктами так і об’єктами, що рухаються, а також при монтажі. Кожному з цих видів надана характеристика, запропоновані аналоги, наведені приклади в архітектурному середовищі. Наголошено, що загальний ритм фільму напряму залежить від його жанру, а архітектор, маніпулюючи швидкістю людських потоків, змушуючи їх призупинятись чи, навпаки, пришвидшуватись, звужуючи чи розширюючи простір, може надаючи будь якому простору жанрового забарвлення, що вже було раніше досліджено авторкою. Підкреслено, що головною ознакою ритму в творі будь-якого виду мистецтва є повторюваність, що створює рух. Виявлено, що на основі методики аналізу чергування відкритих, напіввідкритих та закритих просторів парку, розробленої радянським науковцем Кірічеком Ю.К., сучасні українські науковці Міндер В.В. та Сидоренко І.О. здійснили аналіз ряду рекреаційних зон м. Києва на складному рельєфі. Результатом стало дослідження ритмічних послідовностей, що є основою ландшафтних композицій розглянутих парків. Цей метод корелюється із методами композиційної побудови кінокадрів та природних кадрів, оскільки дозволяє не тільки прослідкувати частоту змін їх просторів (ритм), але й виявити проблемні місця як то відсутність домінант, монотонність простору, тривала його затемненість, закритість, або навпаки, надмірна відкритість і т.ін. Доведено, що дана методика може бути застосована і для архітектурного середовища міста, особливо для аналізу його протяжних просторів – вулиці, бульвару, пішохідного маршруту. Зазначено, що сприйняття ритму елементів рекреаційних зон на швидкості (велосипед, самокат, моноколесо і т.ін.) потребує окремого дослідження.