تعیین بهترین شاخص¬های گزینشی برای تسهیل عمل انتخاب در برنج (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به‌منظور تعیین بهترین شاخصهای گزینش برای تسهیل عمل انتخاب در برنج و انتخاب برترین خانوادههای 3F  از بین 260 خانواده حاصل از تلاقی بین طارم محلی × خزر با استفاده از شاخصهای گزینش چندگانه پایه و بهینه، آزمایشی در سال زراعی 1387 در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی گنبد کاووس به اجرا در آمد. بدین‌منظور 260 خانواده 3F  به همراه والدین و نسل 1Fکشت شدند.جهت به‌دست آوردن برترین شاخصهای گزینش، بردارهای مختلفی از ارزشهای اقتصادی صفات در نظر گرفته شد که شامل اطلاعات ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی، اثرات مستقیم ژنوتیپی در تجزیه علیت و وراثتپذیری صفات بود. ضرایب همبستگی فنوتیپی بین عملکرد بوته با تعداد خوشه (**836/0)، ارتفاع بوته (**409/0)، طول خروج خوشه از غلاف (**476/0)، تعداد دانه پر (**698/0) و زیست توده (**958/0) مثبت و معنیدار بود. نتایج تجزیه رگرسیون بین عملکرد دانه و سایر صفات مورد بررسی نشان داد که تعداد خوشه، تعداد دانه و زیست توده به‌ترتیب بیشترین میزان تغییرات عملکرد را توجیه نمودند. همچنین نتایج تجزیه علیت نیز اهمیت صفات تعداد خوشه، تعداد دانه پر و زیست توده را در تغییرات عملکرد نشان داد. بین شاخصهای گزینش مطرح شده، شاخص هشتم (حاصل از وراثتپذیری صفات ردیف اول تجزیه علیت) و شاخص ششم (حاصل از اثرات مستقیم ژنتیکی صفات ردیف اول در تجزیه علیت و ضرایب همبستگی ژنتیکی معنیدار سایر صفات با عملکرد دانه در بوته) سودمندی نسبی خوبی را نشان دادند به ویژه برای شاخص پایه که سودمندی نسبی و پیشرفت برای عملکرد دانه بدست آمده از سایر شاخصهای محاسبه شده بیشتر بود. براساس نتایج حاصل از این تحقیق برترین خانوادههای جمعیت طارم محلی × خزر میتوانند با استفاده از شاخصهای گزینشی بهینه و پایه با بیشترین پیشرفت ژنتیکی انتخاب شوند.