Sütten Kesimde Besiye Alınan Akkaraman, ivesi X Akkaramarı F1 , Sakız X Akkaraman F1 Erkek Kuzularının Kesim ve Karkas Özellikleri - Fatin Cedden; Mehmet Ertuğrul; Aşkın Kor; Ensar Başpınar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu Çal ışmada , 2.5 ayl ı k yaşta sütten kesimde besiye al ı nan Akkaraman, İ vesi x Akkaraman F ı , Sak ı z x Akkaraman Fı erkek kuzular ı n ı n kesim ve karkas belirlenip kar şı laşt ı nlmalan amaçlanm ışt ı r. Bu amaçla, kuzular her grupta 8'er ba ş olmak üzere 70 gün süreyle ad-libitum yo ğ un yem ve 100gr/gün /ba ş kuru yonca otu verilmek suretiyle besiye al ı nmış lard ı r. Besi sonunda her bir gruptan tesadüfi olarak seçilen 5 ba ş kuzu kesim ve karkas özellikleri belirlenmek üzere kesilmi şlerdir. Akkaraman , İ vesi x Akkaraman F ı ve Sak ı z x Akkaraman Ft gruplar ı nda s ı ras ı yla ; kesimlı ane ağı rl ığı 36.61±0.542, 40.33±0.454 ve 40.67±1.723 kg ; iç ya ğ ağı rl ığı 0.12±0.033, 0.18±0.034 ve 0.21±0.030 kg s ı cak karkas rand ı man ı % 48.70±0.641, % 49.95±0.587,% 48.54+ 1.046; so ğ uk karkas rand ı man ı % 47.06±0.667, % 48.52±0.980, % 47.47±1.018 olarak saptanm ışt ı r. Değerli karkas parçalar ı n ı n sol yar ı m karkastaki oransal paylar ı ayn ı s ı rayla kol % 20.54±0.415, °/0 20.13±0.562, °/0 19.98 ±0.428; but °/0 34.60+ 0.315, % 35.35±0.323, % 35.06±0.845; s ı rt-bel % 19.34±0.623, % 18.72±0.915, % 18.38±0.711 olarak belirlenmi ştir. Sol yar ı m karkasta dokular ı n oransal paylar ı , ayn ı s ı rayla, kas % 54.41±0.566, % 51.44±1.130, % 53.60±0.828; kemik % 19.01±0.561, % 20.00±0.302, % 20.04±0.507; toplam ya ğ % 16.84±0.770, % 20.00± 0.841 % 18.14± 1.388'dir. 6-12 kaburgalar pirzola bölgesinde dokular ı n oransal paylar ı ise s ı ras ı yla , kas % 43,75± 0.034, % 43.35±0.033, % 43.78±0,067, kemik 1/0 25.00± 1.659, % 24.19+1.121, % 23.19±0.885, toplam ya ğ % 18.75±1.143, % 19.35±2.845, % 25.63±1.345 olarak saptanm ışt ı r.