Podzwonne dla filmowego Lwowa - Tadeusz Lubelski (Kwartalnik Filmowy)
Lubelski omawia książkę Barbary Gierszewskiej Kino i film we Lwowie do 1939 r. Autorka zbadała lwowskie archiwa, prasę i literaturę pamiętnikarską, by dać jak najpełniejszy obraz życia filmowego w jednym z najważniejszych przedwojennych ośrodków kultury polskiej. Tam wydawano czasopisma filmowe na najwyższym poziomie, tam też zrodziło się polskie filmoznawstwo uniwersyteckie i doskonała krytyka filmowa.