Pimlico in Neznosna lahkost bivanja kot maturitetna romana - Alojzija Zupan Sosič (Jezik in Slovstvo)
Pimlico Milana Dekleve in Neznosna lahkost bivanja Milana Kundere sta sodobna evropska romana, ki se jima uspešno približamo le s sodobno interpretacijo. Ta vključuje raziskavo pripovednih postopkov (esejizacije, lirizacije in razdalje do pripovedi) ter analizo literarne osebe in kronotopa. V prid šolski interpretaciji sodobnih romanov je tudi primerjalna metoda, ki olajša razumevanje večplastnosti letošnjih maturitetnih romanov.