Методика розрахунку можливості контратаки противника мобільною групою наших військ для забезпечення захисту об'єкту - Телюков С.М.; Гузченко С.В.; Зливка Г.А.; Гайдарли Г.С. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
Розроблено методику розрахунку можливості проведення контратаки противника мобільною групою наших військ для забезпечення захисту об’єкту при плануванні оборонних дій на широкому фронті. Дана методика враховує, з одного боку імовірні дії і можливості противника по ураженню об’єктів своїх (дружніх) військ, з іншого боку можливості мобільної групи по ураженню противника. В основу методики покладено розрахунок відстані між об’єктом захисту та противником, а також розрахунок відстані між противником і мобільною групою. Визначення можливості контратаки здійснюється шляхом порівняння вказаних відстаней з дальністю дії зброї противника і мобільної групи відповідно. Визначення можливих напрямків та швидкостей руху мобільної групи здійснюється на основні системи нерівностей, яка також враховує вогневі можливості противника і мобільної групи та динаміку їхнього зближення з об’єктом своїх (дружніх) військ, який потребує захисту. Представлена методика дозволяє обґрунтовано, в заданих умовах, визначити можливості контратаки противника мобільною групою наших військ, об’єктивно визначити місце зосередження мобільної групи з метою своєчасного захисту об’єкту своїх (дружніх) військ, а також дозволяє визначити імовірне місце зупинення або стримування противника під час його дій. Розроблена методика може бути реалізована у вигляді програмного забезпечення для використання в системі підтримки і прийняття рішення командирами та штабами підрозділів в ході організації бою, а саме під час аналізу і оцінювання обстановки.