Evrensel Tasarım İlkeleri Doğrultusunda Çocuk Oyun Alanlarının Engelli Çocuklar Tarafından Kullanılabilirliğinin İncelenmesi: Van İli Örneği - Feran AŞUR; Gizem SAĞLAM ETLAN (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Oyun, çocukların hayatlarında vazgeçilmezdir. Hayatımızın bir parçası olan engelli bireyler içinde hayata sıkı tutunmaları, sosyalleşmeleri ve gelişimleri için oyun alanları ayrıca önemlidir. Engelli çocukların herhangi bir yardım almadan engelsiz bir şekilde oyun oynayabilmeleri sağlanmalıdır. Çocuk oyun alanlarının planlama ve tasarlama sırasında çocukların yaş, fiziksel özellik ve yeteneklerine göz önünde bulundurulmalı ve evrensel tasarım ilkeleri ve standartlar doğrultusunda parklar tasarlanmalıdır. Bu çalışmada, engelli çocuk oyun alanlarının evrensel tasarım ilke ve standartları doğrultusunda Van ilindeki çocuk oyun alanlarının engelli çocuklara uygunluğunu irdelenmiştir. Çalışma sonucunda evrensel tasarım ilkelerine göre incelenen Van ilindeki mevcut parkların engelli çocukların kullanımına yüksek oranda uygun olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple yasal mevzuatta çocuk oyun alanlarının engellilere uygunluğuna ilişkin standart belirlenmeli, yerel yönetimler engelli bireylerin parklara erişilebilirliğini arttırabilmek için Üniversite, Milli Eğitim Bakanlığı ve Rehabilitasyon Merkezleriyle iş birliği içerisinde çalışmaları yürütebilir. Bu çalışmada engelsiz şekilde erişilebilir ve kullanılabilir çocuk oyun alanı için öneriler geliştirerek sunulmuştur.