Zróżnicowanie przestrzenne płatności Wspólnej Polityki Rolnej w województwie wielkopolskim – poziom, struktura i uwarunkowania - Roman Rudnicki; Mirosław Wylon; Paweł Wiśniewski; Anna Dubownik (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
W artykule dokonano analizy poziomu, struktury i zróżnicowania przestrzennego płatności Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) w województwie wielkopolskim w 2022 r. oraz ich oddziaływania na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w tym regionie. W pracy wykorzystano m.in. dane zawarte w ogólnodostępnym internetowym wykazie beneficjentów WPR, obejmujące kwoty zrealizowanych płatności, ujęte jako wskaźnik absorpcji (w zł na 1 mieszkańca). Dane te stanowiły podstawę do analizy przestrzennej, wykonanej w ujęciu powiatowym i gminnym. Wyniki zróżnicowania przestrzennego poziomu płatności przyrównano do uwarunkowań przyrodniczych i pozaprzyrodniczych. Odnosząc się do wskaźnika poziomu absorpcji środków WPR, wykazano silniejszy wpływ czynników pozaprzyrodniczych na poziom absorpcji płatności WPR, zwłaszcza określonych przez ogólny poziom rozwoju społeczno-gospodarczego (współczynnik korelacji liniowej Pearsona −0,578). Badania wykazały również, że jednoznaczna ocena rozkładów przestrzennych absorpcji środków WPR jest utrudniona ze względu na ich zróżnicowaną strukturę według kierunków oddziaływania.