Kształtowanie twórczej codzienności. Warsztat autobiograficzny jako metoda wspomagania kreatywności dorosłych - Kamila Lasocińska (Civitas Hominibus)
W artykule przedstawiono możliwości wspomagania kreatywności osób dorosłych poprzez warsztat autobiograficzny i zadania biograficzne. Opisano założenia teoretyczne, ale także przedstawiono propozycję działań praktycznych, kierując czytelnika do takich form aktywności biograficznych i edukacyjnych, które wspomagają możliwości autokreacji, transgresji i kreatywności osoby na różnych etapach jej dorosłego życia. Celem jest refleksja nad tym, jak możemy stymulować rozwój osobisty dorosłych poprzez świadome i twórcze odnoszenie się do doświadczeń życia w kontekście przeszłości, teraźniejszości i przyszłości.