İŞLETME PERFORMANSININ BELİRLEYİCİSİ OLARAK YÖNETİCİ PERFORMANSI: PERAKENDE SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA - Mustafa Kemal Topcu; Mehmet Arıkök; Ali Rıza İnce (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Zincir mağazalar şeklindehizmet veren işletmelerde yöneticilerin müşteri beklenti ve ihtiyaçlarınıkarşılayacak şekilde mağaza yerleşiminden, kampanya yönetimine, öneri veşikâyet yönetiminden, çalışanların elde tutundurulmasına istikrarlı bir şekildeperformans göstermesi gerekmektedir. İşletmeler ancak bu şekilde sürdürülebilirrekabet avantajına sahip olabilmektedir. Özellikle perakende sektöründe tümyönetici ve çalışanların yaratıcı olması ve müşteri beklentisini ihtiyaçdoğduğu anda karşılaması istenmektedir. Bu noktada yönetici performansıaçısından müşteri hizmetlerinin, çalışan davranış ve motivasyonunun vesatışların yönetilmesi önem kazanmaktadır. İşletme performansını artırabilecekbazı ipuçlarına ulaşılabileceği için yönetici performansının belirlenmesifaydalı olabilir. Bu çerçevede yapılan bu çalışma sonucunda yönetici performansınınoperasyonların yönetimi ve işletme politikalarına uyum olmak üzere ikibileşenli bir yapı sergilediği, operasyonların yönetiminin işletmeperformansını anlamlı ve olumlu etkilerken, işletme politikalarına uyumun iseherhangi bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.