Znaczenie obszarów zielonych oraz koncepcja „miasta ogrodów” na Żoliborzu w promocji nowych inwestycji mieszkaniowych i ich pozycja na rynku nieruchomości - Katarzyna Podhorodecka; Jacek Kwiatkowski (Space, Society, Economy)
W artykule ukazano znaczenie i rolę parków miejskich i terenów zielonych na Żoliborzu oraz ukazano ich rolę rekreacyjno-wypoczynkową dla mieszkańców dzielnicy. W artykule przedstawiono aktualną pozycję warszawskiej dzielnicy Żoliborz na lokalnym rynku nieruchomości mieszkaniowych. Pokazano, iż pozycja ta zależy od wielu różnych czynników. Uwarunkowania kulturowe wskazano w pierwszej części artykułu, dalej wskazano uwarunkowania związane z prestiżem dzielnicy jako zielonej dzielnicy zamieszkiwanej głównie przez intelektualistów. W artykule dokonano analizy materiałów reklamowych największych deweloperów działających na rynku warszawskim, a także analizowano raporty agencji nieruchomości. W artykule wykorzystano szereg metod naukowych: obserwacyjną, analizę literatury, analizę aktualnych materiałów reklamowych, marketingowych i promocyjnych deweloperów na warszawskim rynku nieruchomości, a także wywiady pogłębione.