SPORCULARIN ÖFKE İFADE TARZLARI - Hayri Demir; Turan Sezan; Havva Demirel; Yahya Gökhan Yalçın; Mehmet Altın (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buçalışmanın amacı, bireysel ve takım sporlarında mücadeleeden sporcuların öfke ifade tarzlarınıve sporcuların bireysel/ailesel özellikleri ile öfke ifade tarzı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma, tanımlayıcı ve ilişkiarayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Konya ilinde 358’ibireysel, 508’i takım sporu yapan toplam 866 aktif sporcu oluşturmuştur. Çalışmanın verilerini toplamakiçin, Demografik Bilgi Formu ve Sürekli Öfke/Öfkeİfade Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ) kullanılmıştır. Sonuç olarak, takım sporcularının bireysel sporculara görekontrollü öfke alt boyut değerlerinin yüksek olduğu, bireysel sporcuların isedışa dönük öfke ifade tarzı alt boyutu puanlarının takım sporcularından fazla olduğutespit edilmiştir. Sporcuların öfke ifade tarzlarında cinsiyet ve yaşdeğişkenleri açısından istatistiksel açıdan anlamlı farka rastlanmamıştır.