KÜLTÜREL TRAVMA OLARAK ZORUNLU GÖÇ / COMPULSORY MIGRATION AS A CULTURAL TRAUMA - Ferhat TEKİN (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Bu makalede Güneydoğu’da 1980’lerin sonlarından itibaren meydana gelen zorunlu göçün, sosyolojik teoriye son yıllarda girmiş olan, “kültürel travma” kuramı açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Kültürel travma kuramı toplumda önemli olayların neden olduğu sosyo-kültürel değişmeleri incelemek için bir çerçeve sunar. Bu kuramdan hareketle bölgede zorunlu göçlerle birlikte içine girilmiş olan hızlı sosyo-kültürel değişme sürecini Hakkari ve Van örneğinde ele aldık.