Yüksek Alaşımlı Beyaz Dökme Demirde Titanyum Katkısının Mikroyapı ve Sertlik Üzerine Etkisi - Funda Gül Koç; Mustafa Çöl (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Yüksek alaşımlı beyaz dökme demir malzemeler yüksek aşınma dayanımından dolayı çimento, beton ve madencilik sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmada, yüksek alaşımlı beyaz dökme demir malzemelerde titanyum katkısının mikroyapı ve sertlik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, döküm malzemeler % 0.5,  % 1 % 1.5 ve % 2 oranlarında titanyum içerecek şekilde indüksiyon ocağında ergitilerek alaşımlandırılmış ve metal kalıba dökülerek şekillendirilmiştir. Farklı oranlarda titanyum içeren numunelere   850 ˚C’ de 5 saat süreyle tavlama yapılarak havada sertleştirilmiş ve devamında 250 ˚C’ de 4 saat süreyle temperleme işlemi uygulanmıştır. Döküm konumundaki ve ısıl işlem uygulanmış numunelerde ışık mikroskobu ve elektron mikroskobu (SEM) ile mikroyapı incelemeleri yapılmıştır. Artan titanyum oranı ve ısıl işlem koşullarına bağlı olarak malzemelerin mikroyapı ve sertlik özelliklerinde meydana gelen değişimler karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.