Queer-sensitieve zorg - Kerstin Söderblom (Handelingen)
Veel twintig- en dertigjarige studenten zijn op zoek naar queer-vriendelijke plaatsen op de universiteit. In Mainz komt een flink aantal van hen naar de spreekuren van het Protestants Universitair Pastoraat (ESG) voor queersensitieve counseling. Sommigen worstelen met hun coming-out als homo, anderen hebben vragen over transgender en wat de Bijbel daarover zegt, of ze zijn op zoek naar een zegening voor paren van hetzelfde geslacht. In het jaar 2025 zouden we eigenlijk verder moeten staan in de omgang met homoseksuele mensen en zouden ze hun leven op een natuurlijke manier en zonder angst moeten kunnen leiden. In plaats daarvan ervaren ze hoe autocraten en dictators over de hele wereld rechten tegenhouden die al zijn verworven voor de queer gemeenschap en anti-queer verhalen promoten.2 Rechts-populistische partijen en groeperingen winnen in heel Europa en de rest van de wereld aan kracht. Daarmee stijgt ook de afwijzing van migranten en minderheidsgroepen. Vaak voelen vooral jongeren zich tot deze Rechtspopulistische partijen en groeperingen aangetrokken. Dit schrikt mensen uit minderheidsgroepen af. In dit verslag schrijf ik over mijn ervaringen als openlijk lesbische en queer pastor en universiteitspastor. Het is een voorbeeld uit de praktijk in Mainz/ Duitsland.