E-Muhasebe Uygulamaları Kapsamında Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Karaman’da Bir Araştırma - Fehmi Karasioğlu; Okan Garip (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hayatın her alanını etkilediği gibi muhasebe alanında da kendini göstermiştir. Muhasebede E-uygulamaların kullanılmaya başlanması ise bilgi teknolojilerinin getirdiği en son yeniliklerden olmuştur. Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonomiyi tespit edebilmek, vergi kaybını önleyerek vergi gelirlerinin arttırabilmek, denetimi hızlandırabilmek, bilgiye erişimi kolaylaştırabilmek gibi amaçlar ile muhasebede e-dönüşüm sürecini başlatmıştır. Bu dönüşümün hem kamu hem de özel sektöre sağlayacağı avantajlar göz ardı edilemez. Ancak bu avantajların yanında uygulamada çeşitli sorunlarında yaşanabilmesi mümkündür. Bundan dolayı bu çalışmada, e-uygulamaların en aktif kullanıcıları olan muhasebe meslek mensuplarının e-dönüşüm sürecinde yaşadıkları sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara çözüm önerilerinin getirilebilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Karaman Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına üye meslek mensuplarının 138’i ile anket çalışması yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda e-dönüşüm konusunda kalifiye eleman eksikliği en çok sorun olarak algılanan konu olmuştur. Bu nedenle başta Hazine ve Maliye Bakanlığı ve meslek odaları olmak üzere verilen eğitimlerin periyodik olarak tekrarlamasını sağlamalıdırlar. Düzenlenen eğitim, seminer ve panellerden sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler değil e-uygulamalarını gönüllü veya zorunlu olarak kullanan mükelleflerin de faydalanmasını sağlamak yararlı olabilir.